یکی از مصالح ساختمانی آجر است. با پیشرفت انسان، ابزارها و وسایل مورد استفاده او نیز انواع متفاوتی پیدا کردند. امروزه آجرها نیز به دستهها و انواع مختلفی تقسیم شدهاند. یکی از این انواع آجر، آجر سفالی نام دارد. به بیان دیگر، گاهی آجر سفالی را سنگ دستساز نیز مینامند. چرا که این مدل آجر، در ساختمانسازی جایگزین سنگ شده است. از دیرباز رایج بوده و کاربردهای متنوعی دارد. آجر سفالی شاید به اندازه آجر نما زیب نباشد اما جالب است بدانید که آجرهای سفالی رسی قدمتی چندهزارساله دارند! در این مطلب از وبلاگ آجر سهند به آجر سفالی و ویژگیهای آن میپردازیم.
آجر سفالی نوعی آجر است که در ساختمانسازی کاربرد دارد. مواد اولیه مورد استفاده در ساخت این آجر، خاک رس و خاک سفال است. این مدل از آجر از نظر ساخت، شکل، رنگ و مشخصات فنی در نهایت دقت تولید شده و با توجه به شکل آن در نقاط مختلف ساختمان کاربرد دارد. سبکی از دیگر ویژگیهای این نوع آجر است. همچنین چون آجرهای سفالی جذب آب کمی دارند، برای چسبندگی مناسب آنها با ملات از انواع سوراخدار آن استفاده میشود.
آجر سفالی با روشهای متفاوتی تولید میشود. در ادامه سه روش ساخت آجر سفالی را بررسی میکنیم:
آجر قالبی از کمهزینهترین و کارآمدترین روشهای تولید آجر سفالی است. به همین خاطر، اگر پروژه سبکی داشته باشید که نیاز به هزینه سنگین نداشته باشد، آجر قالبی از بهصرفهترین انتخابهای شما است.
این روش ساخت به صورت دستساز و توسط افراد متخصص انجام میشود. بدین صورت است که گل سفال در قالبهایی ریخته شده و سپس خشک میشود.
این مدل آجر از نظر رنگ به آجر سفالی دستساز شبیه است. تفاوت عمده آن در طرحهای ظاهری آجر است که به صورت صنعتی اجرا میشود.
با توجه به نوع کارکرد و کاربردی که از آجر سفالی میشود، انواعی از آجر سفالی وجود دارد که در ادامه آنها را بیشتر میشناسیم.
نوعی از آجر سفالی است که ابعاد بزرگتری نسبت به بقیه است. ابعاد این نوع از آجر سفالی به صورتی است که میتوان در سقفهای تیرچه بلوک، به جای بلوک یا یونولیت، از آن استفاده کرد. مزیت استفاده از این آجر، سبک بودن آن است.
یکی دیگر از انواع آجر سفالی است که یک ردیف سوراخ در مرکز آجر دارد که داخلش فوم قرار میگیرد. هرچند که تحقیقات اثر عایق حرارتی بودن وجود فوم را تأیید نمیکنند، ولی همچنان به خاطر عایق حرارت و صدا، از فوم استفاده میشود.
آجر سفالنما که نوعی آجر سفالی است، شباهت بسیاری به آجر مهندسی دارد. اما در شیوه تولید و مشخصات فنی با آن تفاوت دارد. آجر سفالنما دارای ده سوراخ گرد و هماندازه در سطح مقطع خود است. علت این نام نیز این است که از این نوع آجر در نمای ساختمان استفاده میشود.
آجر سفالی با توجه به ویژگیهایش، کارکردها و مزایایی دارد که در ادامه آنها را میشناسیم.
اولین ویژگی که استفاده از آجرهای سفالی دارد، هزینه کم آن است. بسیاری از افرادی که در صنعت ساختمانسازی فعال هستند، برای بهینه کردن هزینههای ساختوساز از این آجر استفاده میکنند.
از دیگر ویژگیهای مهم این نوع آجر، این است که با توجه به سبکی آن، باعث کاهش وزن کلی سازه میشود. از پیامدهای کاهش وزن نیز، افزایش طول عمر مفید ساختمان است. همچنین از نظر فنی، بادوام و در دسترس است و عایق حرارتی و صوتی خوبی نیز محسوب میشود.
مزیت دیگر آجرهای سفالی، سازگاری آن با انواع آبوهوا است. به این ترتیب اگر قصد ساختوساز در اقلیمی خشک یا مرطوب داشته باشید، استفاده از آجر سفالی رضایتبخش است.
آجر سفالی در کنار مزایایی که دارد، معایبی نیز دارد که خوب است با آنها آشنا شوید. برای مثال ممکن است که خاک رس در معدن کارخانه تولیدکننده آجر، به آهک آلوده باشد که این موضوع باعث بروز ترکهای سطحی بر روی گچکاری میشود. عیب دیگر آجر سفالی این است که به خاطر ترد بودن، ممکن است در طی فرایند حملونقل آسیب ببیند. جالب است بدانید که برای هموارسازی سطح دیوارهای ساخته شده از آجر سفالی، به لایه ضخیمتری از گچ و خاک نیاز دارید.
باید بدانید که عواملی مانند اندازه و ابعاد، مواد سازنده، میزان کیفیت تولید، یکنواختی رنگ آجر و برند تولید کننده در فرایند قیمتگذاری آجر سفالی مؤثر هستند. در صورتی که نیاز به تأمین آجرهای پروژهای دارید، برای اطلاعات بیشتر میتوانید با ما در ارتباط باشید.